Sindre Østengen har dømt sin første BLNO kamp!

Sindre Østengen, 19 år dømte helgen 16-18 september sin første BLNO kamp. Sindre er fra Bøler Basket og har vært dommer siden 2006. Han ble kretsdommer i 2007, dømte nasjonale serier i 2009 og ble den nest yngste forbundsdommeren 2010 Norge har hatt gjennom tidene. I dag er Sindre den yngste forbundsdommeren Norge har. I 2010 dømte Sindre KL (kvinneliga) kamper og 1. divisjons kamper. I år skal Sindre dømme kamper i BLNO (herre liga kamper), KL og 1M (1. divisjon menn).

Største forskjellen på å dømme KL og BLNO mener Sindre er tempoet. Spillet går mye raskere i BLNO enn i kvinneligaen og det er mer fysisk kontakt og innside spill blant menn på basketballbanen. Sindre forteller Bøler Basket om dommerrollen:

”Det som er mest utfordrende er at man alltid må ha rett og gjøre så få feil som mulig. Man gjør alltid noen feil som man kan jobbe med til neste kamp og forhåpentligvis ikke gjør da. Det er masse som er utfordrende når man er ung. Det går mest på kroppsspråk. At man må være selvsikker og tydelig så folk oppfatter deg likt og troverdig som de andre. Alltid litt morsomt å være yngst i en gruppe!”

Sindre har ikke noen direkte mål som dommer siden han nå er forbundsdommer, det
høyeste du kan komme i Norge. Han sier imidlertid at det hadde vært morsomt å
få dømme noen internasjonale kamper, men at det ikke er noe han må oppnå. Sindre forteller Bøler Basket at egenskapene en dommer bør ha er:

”…en sterk mentalitet og holding. Det å alltid kunne ta noe til seg, være medgjørlig og lære av sine feil. Noen tips til fremtidige dommere blir jo akkurat det, og spesielt og høre på andre dommere som har mer erfaring og vet hva de snakker om.”

Sindre forteller Bøler Basket at det var ganske så kult å få dømme sin første BLNO
kamp. Han syntes selv at det gikk bra uten noe større problemer. Intensiteten i
kampen var høy og at det var en kamp med høyt spilletempo. Sindre måtte derfor løpe litt mer enn han tidligere er vant med som dommer i kamper. Løpingen var ikke noe problem mente Sindre fordi han er godt trent siden han spiller både basket og fotball selv i seriespill i tillegg til dømmingen. Akkurat nå er Sindre en aktiv spiller for Bøler Baskets 3. divisjonslag og U20 lag frem til jul. Etter jul skal han nemlig inn i militære og tjenstgjøre for sitt land. Bøler Basket ønsker han lykke til og velkommen tilbake etter militæret!

For å bli dommer må man først gå en aspirantdommerkurs og dømme noen mini og mikro kamper. Deretter kan man gå en kretsdommerkurs og bli observert på en kamp som dommer og deretter må man bli godkjent for å få bli kretsdommer. På samme måte går man gjennom en kurs og dømming for å få bli forbundsdommere slik at man kan dømme de høyeste elitekampene i Norge. Alle som dømmer kamper får betalt per kamp og etter hvilken grad man er som dommer, aspirant-, krets- eller forbundsdommer. Mange spillere velger derfor å bli dommer slik at de kan tjene litt ekstra penger og samtidig gjøre noe som er gøy, nemlig dømme basketballkamper. Vil du bli dommer så ta kontakt med din trener eller Bøler Basket så gir vi deg informasjon. Du bør være ca 14-15 år for å bli aspirantdommer.

Legg igjen en kommentar